По-добре по-малко Facebook дружки... 27.11 | 10:23

Колкото повече виртуални приятели, толкова повече стрес

От Мартина Панайотова

Взаимовръзката между поведението в социалните мрежи и психологическото поведение на човека е установена отдавна. Вече е добре известно, че според характера си, в мрежата човек се държи по определен начин. Желанието да сме популярни и да получаваме внимание е едно от най-често срещаните при комуникацията във Facebook например, като причините са очевидни. Много хора смятат, че големият брой приятели им дава чувство на значимост, но той всъщност им вреди.

Колкото повече приятели има човек във Facebook, толкова по-стресиран е той, твърдят учени от университета в Единбург, провели изследване с 300 души, чиято средна възраст е била 21 години. Изледването е публикувано от в. Daily Telegraph, цитиран от БТА.

В социалната мрежа обикновено хората имат 6 категории приятели - онези, които познават в истинския живот, братя и сестри, далечни роднини, колегите и работодателите, приятелите на приятелите и приятели, които познават само по интернет.

Този широк кръг от Facebook приятели само засилва стреса у потребителите, защото те трябва да полагат много повече усилия да изглеждат в добра светлина пред всеки, да не опровергаят очакванията на по-възрастните роднини или да не разочароват колегите и работодателите си.

Учените са установили, че само една трета от потребителите на социалната мрежа използват опциите на Фейсбук за това кой да има право да разглежда детайлите от профила им.



Водещи

Най-четени