По-тежките плащат повече, за да летят 02.04 | 14:33

Авиокомпания кара хора с наднормено тегло купуват по-скъпи билети

От Ралица Стоянова

Базираната в Самоа Samoa Air ще се превърне в първата авиокомпания в света, която ще въведе полети, при които хората с наднормено тегло ще трябва да плащат повече за билетите си, пише "Сидни морнинг хералд". 

Правейки онлайн резервация, клиентите на авиокомпанията ще трябва да впишат в специални полета информация за това колко тежат, както и за това колко тежи багажът им, пише Econ.bg.

Цената ще зависи от дължината на полета. 1 долар за килограм ще е цената за най-късите вътрешни дестинации, а до около 4,16 долара за килограм - между Самоа и Американска Самоа, САЩ.

Пътниците след това ще бъдат теглени още веднъж на летището, за да се провери дали са посочили теглото си коректно при поръчването на билетите.

"Това е най-честният начин за пътуване", заяви главният изпълнителен директор на Samoa Air Крис Лангтън пред радио ABC. По думите му компанията няма да използва типичните допълнителни такси в случай на свръхбагаж, а ще отчита килограмите на пътниците. 

Както повечето нации от Тихия океан, жителите на Самоа имат проблем с наднорменото тегло, като често са включвани в класации на страните с най-много хора с излишни килограми. Според Крис Лангрън новата политика ще помогне за популяризиране на здравословния начин на живот. По думите му това е системата на бъдещето.

По думите на изпълнителния директор на компанията новата система ще се отрази положително за семейства с малки деца, които най-вероятно ще плащат по-малко, отколкото преди.

Някои авиокомпании в САЩ настояват пътниците, които не могат да се поберат на една седалка, да плащат за две, но това е първият превозвач, който иска цена за килограм.

Още интересни новини от Econ.bg:

Обама представя мегапроект за изследване на човешкия мозък

Водещи

Най-четени