Показват уникално златно съкровище от Първата българска държава 05.04 | 13:24

Може да го видите в Археологическия музей от утре до 9 юли в София

От iNews.bg

Едно от най-големите ранносредновековни съкровища в Европа ще бъде показано за първи път у нас - златното съкровище от Над Сент Миклош. То е открито преди повече от 200 години край банатския град, който в момента се намира в Румъния. Изработено е изключително фино от над 10 кг злато, предаде бТВ.

Съкровището се състои от 23 части, а 8 от предметите са изработени от 22-каратово злато и са богато украсени. На съдовете също така могат да се видят 3 вида надписи - гръцки, прабългарски с гръцки орнаменти и рунически прабългарски.

Най-интересното е, че съкровището е тясно свързано с Първата българска държава. Според изследователи "българската връзка” обаче е само една от тезите, докато по-новите проучвания го свързват с аварите. Някои учени твърдят, че златните предмети имат връзка с Тракийското златно съкровище. Други смятат, че има връзка с походите на Омуртаг от 9-ти век.

Днес, съкровището е изложено в Музея на история на изкуството във Виена. То обаще ще гостува на Националния археологически музей в София от утре до 9 юли.

 

Водещи

Най-четени