Полски лак за мюсюлманки 27.02 | 17:35

Той е дишащ и не се измива

От Ивайло Коралски

Полска компания пусна на пазара дишащ лак за нокти за мюсюлманки, който позволява на въздуха и на течностите да преминават през него, съобщи AP, цитиран от БТА.

Голяма част от мюсюлманки избягват да си лакират ноктите, тъй като вярата им налага да си мият ръцете пет пъти дневно преди молитва. А традиционните лакове не издържаха на честия контакт с водата.

Дишащият лак е разработка на полския химик Войчех Инглот и е пуснат с търговска марка "O2M". Изобретателят почина в събота на 57-годишна възраст вследствие на вътрешен кръвоизлив.

Според повелите на Корана водата трябва добре да облее и ноктите на вярващия мюсюлманин, преди той да пристъпи към своите молитви. Досегашните водонепропускливи лакове поставяха религиозен проблем пред изповядващите исляма представителки на нежния пол, тъй като покритието за нокти ги изолираше от течността. За да спазват стриктно ритуала, мюсюлманките трябваше да употребяват лакочистител преди всяка молитва.

С лака "02M" това вече не е необходимо, тъй като неговият химичен състав позволява на водата да проникне до емайла на ноктите. В разработването му бе използван полимер, който е близък до този на контактните лещи, уточнява агенцията.

Водещи

Най-четени