Поставиха рекорд за най-голяма мозайка от кафеени зърна 14.12 | 09:29

Тя е голяма цели 25,1 кв. метра и изобразява петима музиканти

От Елена Кирилова

Албанският артист Саимир Страти създаде мозайка от един милион кафеени зърна, изобразяваща петима музиканти. С това си творение авторът влезе официално в Книгата на Гинес за най-голямата мозайка от кафе в света, съобщава Reuters.

За създаването на шедьовъра си Страти е използвал 140 кг кафе, като част от него била силно препечена, друга не чак толкова и остатъкът бил оставен в сурово състояние.

Всичко това му било нужно, за да изобрази бразилска танцьорка, японски барабанист, певец на кънтри музика, европейски акордеонист и африкански барабанист.

"Исках да предам посланието, че споделянето на чаша кафе може да ни сближи, че чаша кафе ни носи повече любов от срещите на Г-20", коментира Страти.

Съдията по рекордите Сейда Субаси обяснила на мъжа, че ако иска да влезе в Книгата на Гинес, трябва да работи на публично място и мозайката трябва да е съставена единствено от кафеени зърна, които да се простират на площ от 25 кв. м.

"Мога да кажа, че всички указания са спазени... Окончателният ѝ размер е 25,1 кв. м", обяснява жената.

Благодарение на мозайката от кафе, Страти влезе за шести път в книгата за рекорди. Преди той е бил отличен и за специалната техника по прилагане на малки обекти в камера за създаването на образи.

Творецът е правил и портрет на Леонардо да Винчи от гвоздеи, галопиращ кон от клечки за зъби, Средиземно море от коркови тапи от бутилки с вино, портрет на Майкъл Джексън от четки за рисуване и е създавал образа на гръцкия поет Омир от винтове.

Водещи

Най-четени