Преброяване на откраднатите булки 11.05 | 14:35

В Киргизстан хиляди жени ежегодно биват отвличани с цел брак

От Олга Андреева

Близо 24 000 жени са били отвлечени и насилени да се омъжат в цетралноазиатската република Киргизстан само през последните три години. Данните обяви омбудсманът на страната, цитиран от РИА Новости. Според тях две трети от сключените по този начин бракове се разпадат по-късно.

Посочените данни са по-малко от обявените миналата есен от тогавашния президент Роза Отунбаева, която заяви, че всяка година в Киргизстан биват отвличани по 15 000 жени, за да бъдат насилствено омъжени, а голяма част от тях впоследствие се самоубиват.

През ноември в страната беше обявен национален месец срещу отвличането на булки, но на практика не даде резултат.

Почти 20% от браковете в Киргизстан са принудителни. По-голямата част от тях са сключени от ислямски духовници, а не от служители на гражданската служба.

Именно затова беше направен опит през последните месеци такива бракове да бъдат обявени за незаконни, ако не са сключени в гражданското, но той пропадна.

Една от вносителките на предложението заяви, че колегите ѝ в парламента се опитват да защитят полигамията, тъй като сами имат по няколко съпруги. Многоженството формално е забранено в Киргизстан, но де факто съществува. 

Водещи

Най-четени