Първо състезание по аеробатика у нас 25.08 | 10:45

Навършват се 100 години от полета на първия български самолет

От Филипа Тодева

По случай 100-годишнината от полета на първия полет на български самолет в родно небе в събота и неделя на Летище Лесново ще се проведе авиошоу.

На летището за първи път у нас ще се състои международно състезание по аеробатика с пилоти от Великобритания, Словения, Сърбия, Хърватска и България.

Зрителите ще наблюдават и невероятната акробатична въздушна демонстрация на "Ястребите на Румъния". Сред атракциите, подготвени от организаторите, са и парад на лека авиация, състезания с моторни парапланери и скокове с парашут.

По случай юбилея инициативен комитет, включващ "Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България" (АОПА), "Българската асоциация на леката авиация" (БАЛА), фондация "Български ВВС" и "Експо Тим" ООД, планира организирането на въздушна обиколка на знаковите български летища на 24 и 25 август 2012.

Проявите по случай годишнината ще бъдат едно мащабно съвременно събитие, отбелязващо славното минало на родната авиация, провокиращо национално самочувствие и гордост и полагащо нови перспективи за развитие на модерна авиационна дейност.

Водещи

Най-четени