Рибният буквар плува вече в интернет 19.09 | 14:55

Най-големият библиотечен онлайн каталог у нас предлага „Рибен буквар“ на Петър Берон в онлайн версия.

От Лазар Тодоров

Свободен каталог НАБИС предоставя онлайн интернет версия на Рибния буквар. Интересът към изданието е голям, особено в дните около началото на учебната година, съобщават от Фондация "НАБИС".

"Това е първият новобългарски учебник и много от учителите искат да го покажат на своите възпитаници. Първото му издание е напреавено през 1824г. в Брашов. Неговият автор, възрожденецът Петър Хаджи Берович, тогава е бил на 29 години.”, обясни Динчо Кръстев, изпълнителен директор на Фондация "НАБИС”.

Името на буквара идва от изобразените в него илюстрации на кит и делфин. В него обаче няма илюстрации на риби.

Изданието започва с предисловие. Има 8 раздела, обръщение към читателя и приложение, което включва 12 рисунки на животни.

В Свободен каталог НАБИС има над 2 милиона библиографски записа, информация за всякакви книги, читанки, аритметики , учебници по езици, класически пиеси, романи.

Създателите на проекта вярват, че всеки потребител може лесно да открие заглавието, което търси. Електронната база данни постоянно се увеличава. До момента в проекта взимат участие близо 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до електронните си каталози.

"Нашият каталог е полезен и за учениците, които през www.nalis.bg, само с един клик, могат да намерят много полезни учебни помагала, както и произведения, изучавани в училище. Голяма част от тях са вече дигитализирани, а ако не са - потребителите могат да разберат в коя библиотека могат да ги заемат.” – допълни Събина Анева, която е заместник изпълнителен директор на Фондация "НАБИС”.

Фондацията предоставя и интересна дигитална колекция от стари фотографии на тема "Образование" по проект EuropeanaPhotography.

Финансирането на "НАБИС" е осигурено от фондация "Америка за България".

Учредители на "НАБИС" са Централната библиотека на БАН. Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Американският университет в България. Фондацията се развива по специален проект за свободния онлай католог. Основната цел на проекта стабилно установяване и развити е на свободен онлайн каталог, за академична литература. Така ще се осигурява интегрирано търсени и лесен достъп до голям обем информация.

Най-четени