Саудитска Арабия издирва дръзка жена с къса пола (ВИДЕО) 18.07 | 18:13

Социалната мрежа прегря, саудитците искат сурово наказание

От iNews.bg

Саудитските власти разследват скандален според тях видеозапис, разпространен в социалните мрежи през уикенда, на който млада жена се разхожда с къса пола из историческа забележителност. Това предаде Франс прес, като се позова на религиозната полиция в ултраконсервативната страна.

Жените в Саудитска Арабия са задължени да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба, наречена абая. Това е традиционно облекло, което ги покрива от главата до петите.

На кадри от видеото млада жена с дълги коси без покривало, облечена с минижуп и къса тениска и със слънчеви очила, се разхожда из историческата крепост в Ушайкер - село на 200 км северозападно от столицата Рияд.

Властите в провинция Рияд, на чиято територия се намира Ушайкер, наредиха да започне съдебно преследване срещу нарушителката, появила се "в непристойно облекло".

Видеото предизвика остри реакции в социалните мрежи. Някои потребители призоваха жената да бъде изправена пред правосъдието за незачитане на законите на страната. Имаше обаче и такива, които защитиха решението ѝ.

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят. Там представителките на нежния пол трябва да носят дълги широки роби на публично място. Повечето от тях също така покриват косите и лицата си с черни воали, макар че изключения в това отношение се допускат при посещения на известни личности.

Водещи