Световното по авиомоделизъм тази година е в България 10.08 | 13:39

В световното първенство по кордови авиомодели ще участват над 200 състезатели

От Таня Георгиева

За първи път в историята си България ще бъде домакин на Световно първенство по авиомоделизъм за кордови авиомодели, съобщава Север.бг. Състезанията ще се провеждат в източната част на парк "Острова" в Пазарджик.

Пистите са почти готови разказва председателят на клуб "Стрела" от Долна Митрополия Розен Тодоров, който е сред организаторите на форума. Над 150 хил. лева са изразходвани до момента за изграждането на пистите, оградите и осигуряването на необходимите съоръжения за провеждане на състезание от подобен ранг.

Необходими са още около 50- 60-хиляди лева, за да бъде направено всичко на ниво така, че от тук нататък страната ни да бъде достоен домакин и на други такива спортни форуми.

До момента 80 "пилоти" от целия свят са се записали за участие в клас "въздушен бой", 67 ще се състезават с акробатични модели, а около 50 - със скоростни, уточни Тодоров.

Заради разликата в метеорологичните условия, състезатели от по-далечни страни като Китай, Япония и Австралия, ще започнат надпреварата в предварителен кръг от световната купа на 24 и 25 август /петък и събота/. "Това се прави с цел, за да наберат точки и да се аклиматизират моторите към нашите условия. Същинското първенство ще започне на 27 август (понеделник)", уточни Розен Тодоров.


Водещи

Най-четени