Свидетелства за живот отпреди 8 века пр.н.е. откриха в Истанбул 03.04 | 17:22

Доказателствата бяха открити при строителството на тунела-епруветка по дъното на Босфора

От Кремена Бедерева

Останки от човешки скелети, намерени при разкопки, свидетелстват, че Истанбул е бил заселен още през епохата на неолита.
Доказателствата бяха открити при строителството на тунела-епруветка по дъното на Босфора, наречен Мармарай, който ще свързва европейския и азиатския континенти на града.

Останките от скелети са открити в два много добре запазени гроба, които според специалистите датират отпреди години преди новата ера и са принадлежали на земеделски стопани, информира още БНР. Те били запазени благодарение на черната глина, която спомогнала за тяхното дълго консервиране.

Откриването на неолитните останки бе изненада и за специалистите. Когато започна строителството на Мармарай, никой не очакваше, че строителите ще се натъкнат на ценните веществени доказателства.
Отначало бяха намерени над 40 броя предмети на бита и украшения, употребявани през неолитната епоха.

Заради археологическите разкопки строителството на Мармарай бе прекъснато и завършването бе отложено за през 2013 година. Прокарването на тунел през Босфора е мечта с над 100-годишна давност, първият проект датира от 1902-ра, а изпълнението му стана възможно едва в наше време.

Мармарай, чиято финансова стойност е около 2.5 млрд. долара, ще превозва по около 75 хиляди пътници в час. Тринайсет километра от тунела-епруветка ще минават по дъното на Босфора.

Водещи

Най-четени