Свободен полет със завързани крака 16.01 | 08:03

Някои факти за бънджи скоковете

От Владислав Рашков

Един от най-популярните екстремни спортове безспорно е бънджито. Ако искате да научите нещо повече за скачането от високи места със завързан "ластик" на краката, то следващите редове са за вас.

Бънджи скоковете водят началото си от остров Пентекост в Тихия океан. Жителите на едно от местните племена са превърнали в традиция строенето на 25-метрови кули от бамбукови стъбла, откъдето младежите, завързани за краката с лиани, скачат, за да докажат своята зрялост и да заслужат честта да се наричат мъже.

Като мярка за смелостта на младия човек се смята височината, от която скача, както и разстоянието, на което се намира от земята, когато увисне с главата надолу. Колкото по-големи са те, толкова по-смел е той. Тази практика се е запазила и до днес.

През 1977 г. е осъществен първият съвременен бънджи скок. Четиримата смелчаци, скочили от 72-метров висящ мост в Клифтън, са членове на клуба за опасни спортове към Оксфордския университет.

Младежите са арестувани веднага след екстремното си приключение и шумът около бънджи скоковете затихва. За около 10 години.

През 80-те се възражда с пълна сила в Нова Зеландия, която е смятана за родина на съвременното бънджи. В началото на 90-те години се въвежда използването на ластични въжета при скоковете. 

Още са бънджи скоковете четете в Sportuvai.bg.

Водещи

Най-четени