Скандално: Модна агенция набира анорексички на работа 19.04 | 07:19

Шведска модна агенция набира нови модели в близост до болница в Стокхолм, в която се лекуват анорексички

От Филипа Тодева

Шведска модна агенция набира нови модели в близост до болница в Стокхолм, в която се лекуват анорексички, предава AFP.

Модните скаути чакат момичетата да излязат на разходка, за да им предложат работа, алармира директорката на лечебното заведение Ана-Мария Сандеберг.

"Ловците на глави" добре познавали разписанието на болницата и нямали никакви скрупули. Те искали да ангажират пациентка толкова немощна, че била изведена на разходка на инвалидна количка.

Заради скандалните събития управата на болницата била принудена да промени графиците си. "Това е отвратително и противно на всякаква етика. Не ми се вярва някоя престижна агенция да работи по този начин", възмущава се директорът на стокхолмския клон на модната агенция Elite Model Management Фредо Каземи. 

Въпросната болница в Стокхолм за лечение на хранителни разстройства е най-голямата в Швеция. Тя лекува 1700 пациенти, предимно млади момичета, но сред тях има както момчета, така и възрастни хора.

Средите на модата редовно са критикувани за лансирането на нездравословно слаби модели, някои от които са и анорексички. 

Испания и Израел са единствените държави, които имат задължителни здравословни нормативи за манекенки, имащи право да се появяват на сцената, припомня БТА.

В останалите страни подобни мерки са само пожелателни.

Водещи