Слънцето разтопило Челябинския метеорит 27.08 | 11:09

Преди падането на Земята космическата отломка минала покрай нашата звезда

От Антония Михайлова

Преди падането си на Земята Челябинският метеорит се е сблъсквал с други космически тела или е прелетял много близо до Слънцето. До този извод са стигнали учени от Института по геология и минералогия към Руската академия на науките, след като изследвали образци от метеорита.

"Челябинският метеорит се е сблъсквал с друго тяло в Слънчевата система или е прелетял много близо до Слънцето", казва водещият автор на изследването Виктор Шуригин.

По-рано испански учени изясниха, че метеоритът, паднал в района на езерото Чебаркул, е бил част от гигантски астероид с тегло няколко десетки хиляди тона и ширина около 200 метра.

На свой ред специалистите от НАСА наскоро стигнаха до извода, че взривяването на Челябинския метеорит е образувало шлейф от прах, който се е разнесъл по цялото Северно полукълбо за четири дни. Три часа и половина след взрива шлейфът е открит в атмосферата на височина около 40 км, движещ се на изток със скорост 300 км/час.

След това по-големите и тежки частици започнали да губят височина и скорост, а по-малките продължили движението си с предишното темпо. На 19 февруари прахът обгърнал Северното полукълбо и се върнал в Челябинск. Въздушните потоци разпръснали частиците прах и три месеца по-късно те все още се срещали в различни ъгълчета на земното кълбо.

Водещи

Най-четени