Сондата Juno мина половината път до Юпитер 14.08 | 07:05

Сондата се връща към Земята, за да се изстреля от гравитацията

От Антония Михайлова

Сондата Juno на НАСА е прелетяла половината от пътя до Юпитер. Апаратът трябва да влезе на орбита около газовия гигант през 2016 г., се казва в съобщение на американската космическа агенция.

В понеделник в 12:25 по Гринуич (15:25 българско време) одометърът на сондата е фиксирал, че от момента на старта Juno е изминал 9,46 астрономически единици, или около 1,42 млрд. километра. В този момент апаратът се е намирал на 55,46 млн. км от Земята.

Juno, изстрелян през август 2011 г., лети към Юпитер по обиколен маршрут. За да изпратят 3,6-тонната сонда към целта, би била необходима много мощна и скъпа ракета. Затова през октомври 2013 г. сондата ще се върне към Земята на минимално разстояние 559 км, за да се възползва от гравитацията на нашата планета, която ще я изстреля като прашка и ще й даде ускорение към Юпитер.

Планира се Juno да стигне орбитата на Юпитер на 4 юли 2016 г. в 2:29 ч. по Гринуич. Основна задача на сондата е изучаването на химичния състав на планетата – апаратът ще оцени количеството кислород и вода, което ще позволи да се свие кръгът от хипотези за процеса на формиране на газовия гигант.

Очаква се сондата да изследва гравитационното и магнитното поле на планетата, да изучи вътрешния й строеж и да определи има ли тя твърдо ядро.

Освен това апаратът благодарение на полярната си орбита ще изучи полярните сияния на Юпитер – най-силните в Слънчевата система.

Около година Juno ще се намира на юпитерианска орбита и ще извърши около 33 оборота около планетата, след което през октомври 2017 г. ще се потопи в Юпитер, отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени