Страх ли ви е да се возите при мен? 01.03 | 07:15

Осмелявате ли се гласно да охулите способността на водача

От Кремена Бедерева

Изненадващо висок процент пътници предпочитат да запазят страховете си за себе си по време на изнервящо пътуване с автомобил, вместо да коментират незадоволителните умения на човека зад волана.

Това показват данните от проучване, направено в Германия сред 1017 души на възраст между 18 и 65 години, съобщава ДПА.

Резултатите от допитването по поръчка на интернет портала Autoscout 24 за употребявани автомобили, цитирано от БТА, показват, че 77% от участниците са изпадали в положението "изнервен пътник в чужда кола".

От тях 28% признават, че така и не са се осмелили гласно да охулят способността на водача да се съсредоточи върху пътя.

Вместо това 11% страдат в пълно мълчание, докато 17% изразяват страховете си със здраво вкопчване в дръжките на вратите, сдържано мърморене или хвърляне на зловещи погледи в посока на шофьора, но без да проронят и дума.

В подобни ситуациите страдат предимно дамите (82%), отколкото представителите на силния пол (69%). За 81% от анкетираните няма значение дали зад волана стои мъж или жена.

Експертите обаче напомнят, че т.нар. "шофиране от задната седалка", при което пътниците шумно коментират начина на управление на автомобила от водача, могат по-скоро да причинят, отколкото да предотвратят пътни инциденти.

Водещи

Най-четени