Сърцата на астронавтите се "окръгляват" в Космоса 31.03 | 11:44

Това носи риск за здравето, твърдят специалисти

От Антония Михайлова

Сърцата на астронавтите и космонавтите стават по-кръгли при продължително пребиваване в безтегловност, което потенциално може да доведе до инфаркти и други проблеми със сърдечносъдовата система, заявиха кардиолози на годишната среща на Американската колегия по кардиология във Вашингтон.

"Сърцето не се намира под достатъчно високо натоварване в Космоса, което може да доведе до загуба на маса. Това може да предизвика сериозни последствия за астронавтите при връщане на Земята и затова се опитваме да разберем какви мерки можем да вземем за предотвратяване или противодействие на тези загуби", казва Джеймс Томас от Фондацията към клиниката на Кливлънд, САЩ.

Томас и колегите му вече повече от 10 години участват в проект на НАСА, в рамките на който астронавтите са доставили и монтирали на борда на МКС модифициран медицински ултразвуков скенер, способен да работи в космически условия. За това време медиците са научили 12 астронавти да ползват този уред, да получават снимки на сърцето и периодично да ги пращат на Земята.

Като анализирали тези изображения, кардиолозите стигнали до извода, че продължителното пребиваване в Космоса влияе изключително негативно на работата на човешкото сърце. Например за няколко седмици живот на МКС сърцето на астронавта губи привичната си продълговата форма и средно се "окръглява" с 9,4%.

Изтъняването на мускулните стени на сърцето, причина за това "окръгляване", може негативно да влияе на здравето на сърдечносъдовата система при връщане на Земята. Както подчертават учените, тези изменения не носят постоянен характер и сърцето се връща към нормална форма известно време след приземяване.

И все пак дълготрайните ефекти от такива изменения и степента на заплаха за здравето на астронавтите остават неизвестни. В близко време Томас и колегите му ще се опитат да ги разкрият с помощта на математически модели, построени на базата данни, събрани на МКС, и да открият потенциални методи за борба със сърдечното "закръгляване", отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени