Теория за Големия взрив ли? Няма такова нещо! 13.12 | 16:07

Добре де, как все пак се е появила Вселената?

От Антония Михайлова

Физици твърдят, че в рамките на т.нар. гравитация на дъгата отсъства Голям взрив, който се смята за отличителна особеност на съвременните космологични модели.

В статия в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics учените предлагат два сценария за раждането и развитието на Вселената. Според единия от тях, ако "превъртим" времето назад, то Вселената ще се свива, но колкото по-назад превъртаме, толкова по-бавно ще става това.

Според другия сценарий Вселената се свива до определена плътност и навлиза в равновесие. Но и в двата случая не възниква сингулярност с безкрайна плътност, както в случая с Големия взрив.

Гравитацията на дъгата е възникнала преди около 10 години като един от кандидатите за ролята на "теория на всичко" – физична теория, която да обедини теорията на относителността и квантовата механика. Главната разлика на тази теория от останалите е това, че тя свързва траекторията на движението на светлината с енергията на фотоните (и следователно тяхното положение в спектъра – оттук и свързването на името ѝ с дъгата).

Според учените тази теория може да се провери, като се наблюдават далечните гама-изригвания. Чувствителността на съществуващите уреди за регистриране на необходимите особености обаче все още не е достатъчна. Затова теорията няма експериментални потвърждения и в близко време едва ли ще има.

Големият взрив е общоприетият днес космологичен модел, според който в началния момент Вселената се е намирала в сингулярно състояние. Необходимостта от сингулярност за моделите, основани на теорията на относителността, е била доказана през 60-те години от Стивън Хокинг и Роджър Пенроуз, припомня Lenta.ru.

Водещи

Най-четени