Току-що родено бебе панголин 20.04 | 13:55

Майка му е конфискувана от тайландските власти

От Олга Андреева

Бебета панголини се родиха малко преди и по време на пресконференция в Банкок, дадена от тайландските власти, след като конфискуваха десетки панголини при опит за контрабандата им, съобщи EPA.

Тайландските власти конфискуваха 173 панголина, част от които родиха по време на пресконференцията, както и 130 кг изсушена змийска кожа на стойност 66 000 долара (или 46 000 евро).

Панголините са застрашени видове според конвенцията за международна търговия със застрашените видове.

Те се наричат още люспеници, защото са покрити с броня от кератинови люспи, наподобяващи шишарка от смърч. Люспите имат остри като бръснач ръбове и наежвайки ги, животното може да нанесе порезни рани.

При нападения панголините покриват с опашка главата си и се превръщат в непробиваема бронирана топка.

Уникалните плацентни бозайници нямат зъби, но пък имат изключително дълъг (до 40 см), гъвкав и лепкав език с който ловят насекоми, подобно на мравоядите. Като скунксовете могат да отделят доста неприятна миризма, ако се чувстват застрашени.

При люспениците бременността продължава 120-150 дни и се раждат по едно до три малки. Те са с меки люспи, които се втвърдяват с възрастта. При дървесните видове майката носи малките си вкопчени в опашката ѝ, които бозаят до тримесечна възраст.

 

Водещи

Най-четени