Топ 10 най-често сънувани кошмари и какво означават 27.11 | 07:02

Колкото и да се различаваме, понякога кошмарите ни са доста сходни

От Мартина Панайотова

Повечето хора страдат от редовни кошмари, при някои дори се появяват всяка нощ. Какво точно означава този нощен терор? Понякога е възможно кошмарите да са просто плод на подсъзнанието и да нямат обяснение. В много случаи обаче те имат точно определено значение и тълкуване.

Лошите сънища могат да са причина да се вгледате в себе си, в своите мисли и чувства, за да изясните психическото си състояние и стабилност. Тази класация на Listverse ще ви покаже кои са най-често срещаните кошмари, както и някои насоки как можете да ги тълкувате.

10. Бедствия

Сънували ли сте някога, че се намирате в много силна буря или наближава торнадо, което опустошава всичко по пътя си? Този тип кошмари са индикация за страх от нещо предстоящо или гняв у човека, който сънува. Могат да бъдат предизвикани поради напрежение преди изпит, резултати от изследване, предстояща реч или проблеми в интимните отношения.

9. Среща с мъртъвци

При този вид сънища, от които ви побиват тръпки, имате усещането, че сте се свързали или просто виждате някой, който е мъртъв. Могат да са както ваши познати, които скоро са починали, така и напълно непознати хора. Тук на подсъзнателно ниво е скрита неспособността да оставим нещо да си отиде. Например ако сънувате баба си, която съвсем скоро е починала, причината може да е съвсем проста - не можете да приемете загубата. Подобен тип кошмари могат да са свързани и със страх от неизвестното или гняв заради собствено заболяване.

8. Пропускане на важни събития

Сънища, в които пропускате сватбения си ден, много важна работна среща или друго специално събитие, са често срещани при хора, които имат много натоварен и забързан живот. Това не изключва възможността и всички останали да сънуват подобни ситуации. Може да се изненадате колко много събрани страх, напрежение и негативни емоции имате в себе си от опасение, че може да се провалите или да закъснеете с осъществяването на важна задача.

7. Голота

Да си гол насред улицата е меко казано комично и много засрамващо, поне докато не се събудиш, за да осъзнаеш, че това е само сън. Този тип кошмари обаче са свързани с много по-сериозни проблеми. Появяват се предимно при хора, които имат проблеми със самооценката и са с ниско самочувствие. Голотата на публично място може да е съпоставена с оценката на околните за личността ви в реалния живот.

6. Зъби

Тук отново говорим за сънища, които разкриват скритата несигурност. Както при голотата на обществено място, при сън, в който опадат зъбите, тълкуването може да е свързано с голямо притеснение и страх от оценката на другите за външния вид на сънуващия.

5. Наранявания

Сънищата, в които човек е ранен, са признак на емоционална слабост. Ако сънувате, че ви чупят костите, прострелват ви или просто ви драскат, може да са сигнали от мозъка, че имате някакво чувство на слабост в определен аспект от живота ви. Опитайте се да намерите причината и каква е точно тази слабост, за да преодолеете проблемните нощи.

4. Раздяла с партньора

Тук логиката е съвсем проста - този тип сънища разкриват страх от изоставяне и самота. Могат да са провокирани от чувство на несигурност относно стабилността на връзката, защото сънуващият се чувства недостоен и не достатъчно добър за партньора си.

3. В капан

Често срещани при хора, които страдат от клаустрофобия. Но такива кошмари могат да сънуват и хора, които се страхуват, че няма да могат да излязат от ситуацията, в която са в настоящето, например, финансови затруднения, безперспективна работа или много негативна връзка, от която сякаш няма измъкване. Кошмарите вероятно са манифестация на страха, че положението ви няма да се подобри.

2. Падане

Вероятно не умеете да контролирате добре себе си и този факт никак не ви харесва. Причината често са парични проблеми, интимни отношения, кариера и т.н. Сънят, в който падате и сте застрашени от смърт, е израз на чувството, че не можете да контролирате определен аспект или конкретна ситуация в живота си. Подобни кошмари са често срещани при хора, които заемат високи работни длъжности, но въпреки властта си усещат, че не могат да контролират всичко.

1. Преследване или нападение

Това е най-често срещаният кошмар. В повечето случай преследващите са други хора, животни или паранормални същества. Изразяват страх от конфронтации. Например, на подсъзнателно ниво изпитвате страх от учител, шеф, властен родител или дори обсебваща любовна връзка. Ако в съня си вие се криете, това може да означава, че не сте способни да се справите с проблемите си и постъпвате по същия начин в реалния живот. Разгадайте собствените си действия от света на сънищата и разберете къде се крие проблема. 

Водещи

Най-четени