Трявна посрещна любимия си щъркел 26.03 | 17:53

Двойка щъркели от години се е превърнала в туристическа атракция на Трявна

От Олга Андреева

Тревненци се зарадваха за поредна година, след като вчера, точно на Благовещение, видяха в града им да долита първият от двойка щъркели, превърнали се в туристическа атракция на града през последните години.

Мъжкият и женският щъркел вече години наред гнездят в Трявна и са се превърнали в любимите птици на жителите и гостите на града, а долитането им се тълкува като блага вест.

Обикновено щъркелите пристигат винаги в дните около големия християнски празник и по традиция първо пристига мъжкият, за да подготви гнездото, а след 3-4 дни долита и женската птица.

Само през 2010 година двата щъркела пристигнали в един и същи ден, посочва пред БТА Цанка Алексиева от общинската администрация. Най-многобройно е било поколението им преди пет години, когато в тревненското гнездо се раждат четири щъркелчета.

Тази година мъжкият отново е пръв в Трявна – по данни на Алексиева той е долетял снощи петнайсет минути преди 20 часа по лятното часово време.

Щъркеловото гнездо се намира върху триметровия комин на старата градска баня в центъра на града, строена през 20-те години на миналия век, в която днес се помещава музеят за азиатско и африканско изкуство. 

Водещи

Най-четени