Уловете падаща звезда! Не една, а 100! (ВИДЕО) 12.08 | 11:50

Не пропускайте да напълните очи и душа със зрелището на Персеидите

От Антония Михайлова

Тази нощ можем да се насладим на най-зрелищния "звездопад" в годината – Персеидите. Метеорният дъжд се наблюдава с просто око повече от седмица, но сега той ще достигне своя пик и в небето ще могат да се преброят около 100 метеора на час, се казва в прогнозата на Международната метеорна организация (IMO). Още в петък миналата седмица са наблюдавани около 25 метеора на час.

За да наблюдавате красивото зрелище, не ви е необходим телескоп, нито бинокъл. Нужно е само да отидете на отдалечено от светлините на големите градове място. При тези условия, ако синоптиците не грешат и облаци няма, ще си напълните не само очите, но и душата с красотата на "падащите звезди".

В никакъв случай не бива да бъркате понятията "метеор" и "метеорит", напомнят астрономите.

Метеорите представляват малки частици междупланетно вещество с размер от песъчинка до грахово зърно. Те влизат в земната атмосфера със скорост до 50 км в секунда и мигновено изгарят, оставяйки в небето ярка красива следа. Светлината на някои особено ярки метеори продължава до няколко секунди.

Ако тялото е по-голямо, то неговото излъчване е по-ярко, а самото тяло, намалявайки размери, достига повърхността на Земята. Това тяло се нарича метеорит.

Персеидите са един от най-мощните и известни метеорни потоци. Те възникват, когато Земята влиза в праховите следи на кометата Суифт-Тътъл (109P/Swift-Tuttle). Метеорите от този поток може да се наблюдават от 17 юли до 24 август. Според прогнозата на IMO максимумът активност на звездопада ще бъде тази вечер от 18:15 до 20:45 по Гринуич (21:15–23:45 ч. българско време). В този момент броят на метеорите може да достигне 100 "падащи звезди" на час. Тази година пикът на активност на Персеидите се пада преди първа четвърт на Луната и тя няма да пречи на наблюденията.

Метеорният поток Персеиди е рекордьор не само по брой на метеорите, но и по брой на болидите – много ярки "падащи звезди", които може да надминат яркостта на Венера, изяснили са специалистите от НАСА.

"Открихме, че един метеорен поток поражда повече болиди (fireball) от друг. Този метеорен поток са Персеидите, които достигат максимум между 12 и 13 август", казва Бил Кук от метеорния отдел на НАСА.

На второ място са Джеминидите, следвани от друг от най-известните метеорни потоци – Леонидите.

Учените свързват голямото количество болиди с големите размери на родителското им тяло – кометата Суифт-Тътъл. "Тя има голямо ядро – около 26 километра. Повечето други комети имат ядро няколко километра, затова кометата Суифт-Тътъл поражда повече метеори, много от които са достатъчно големи, за да породят болиди", добавя Кук.

За астрономите "звездопадът" Персеиди е не само впечатляващо зрелище – това явление им помага в наблюдението на далечни звезди.

Метеорите изгарят и се изпаряват на големи височини в земната атмосфера, оставяйки след себе си "опашки" газ.

"Причината, поради която за астрономите е важно това замърсяване, е в това, че ние можем да го накараме да свети с помощта на лазер и да създадем временни изкуствени звезди. Вярвате или не, но на астрономите не им стигат звездите по небето", казва Чад Трухило от обсерваторията Gemini на Хаваите.

Астрономите използват тези изкуствени звезди като еталон за регулиране на сложните системи адаптивна оптика, които се използват в съвременните телескопи. Тези системи позволяват да се минимизира въздействието на атмосферните и техническите изкривявания и да се получат изображения с много голяма яснота.

Благодарение на метеорния поток Персеиди учените ще могат да получат изкуствени звезди с "най-добро качество", а това означава, че по-добри ще бъдат и снимките на далечни обекти.

1007944

Най-четени