Уникалната история на сибирските прегърнати скелети 08.01 | 13:25

Докато смъртта ги раздели?

От Лазар Тодоров

В продължение на години изследователи в района на Новосибирск, Сибир изпитват затруднения по разгадаването на мистерията около дозина разкопани гробове, които съдържат тела заровени лице в лице, предаде HP.

Някои от тези скелети изглежда са заровени в прегръдка, символизираща вечната им любов.

В най-скоро време обаче ДНК тестове ще могат да дадат отговор на въпроса дали тези гробове всъщност са на двойки влюбени погребани заедно, да запазят любовта си вечна, или това е било част от някакъв стар грозен сибирски ритуал.

Намерените тела са част от едно огромно гробище, разположено в сибирското село Стари Тартас. Общо около 600 гроба са разкопани, като в дозина от тях са намерени тела на двойки, които са сплели ръце, сякаш врекли се във вечна любов.

Смята се, че гробовете датират от XV в., XVI в., XVII в. пр.Хр. Според проф. Вячеслав Молодин, археолог и етнограф в Руската академия на науките, може да се смята, че съпругът е починал и жена му е била убита, за да бъде заровена заедно с него. Такова нещо може да се види и при някои скитийски погребения. Друга алтернатива може да е, че самият гроб е стоял отворен известно време и другият човек е заровен по-късно, или просто това е била една спонтанна смърт.

Очаква се ДНК анализите да изяснят каква е връзката между погребаните тела и дали има някаква родствена връзка.

Тези тела не са единствените, покрай които възникват въпроси. През 2007 година костите на мъж и жена датиращи от 6100 години пр. Хр. са били намерени погребани в турски гроб, отново сякаш в любовна прегръдка. Докато някои изследователи са смятали, че това е двойка влюбени, други са се присмяли на твърдението.  

1153507

Водещи

Най-четени