Учат ли европейчетата чужди езици? 30.08 | 11:02

Българчетата бият британчетата със знанията си по чужд език

От Кремена Бедерева

Международно проучване показва, че британските ученици не си падат особено по чуждите езици и е много по-малко вероятно да научат няколко езика, отколкото техните връстниците в някоя друга част на Европа.

Тази тенденция не е от вчера – през последното десетилетие Великобритания падна с няколко места от класациите, които отчитат броя на научените езици сред населението.

Цифрите са категорични – децата, родени в Полша, Словакия, Словения, Латвия и Литва учат повече чужди езици, отколкото техните британски връстници. Интересното е, че и българчета попадат в тази класация.

Не е ясно на какво се дължи това – дали причината се крие в разпада на Съветския съюз и отварянето на границите ни, което от своя страна разреши интереса към изучаването на езици като английски, немски или френски, и отстъпи място на така познатия руски език.

Проучването показва обаче, че люксембургските деца са по-старателни в обучението си по чужд език и се захващат да учат от два до три езика. Докато британчетата се оказват по-мързеливи и предпочитат да изучават само един чужд език, пише в. Telegraph.

Като цяло обаче статистиката показва доста голямо намаляване на желанието за изучаване на различен от майчиния език сред децата. Данните показват, че за последната година във Великобритания все по-малко деца се явяват на изпит по чужд език, а за последното десетилетие мераклиите да говорят разбираемо с чужденците са с 45% по-малко.

Традицията отпреди време да се набляга на немския и френския език също е забравена в миналото. Оказва се, че в Обединеното кралство децата напоследък избягват да учат тези езици.

За да спрат тази порочна практика, управляващите въвеждат нова система – тези ученици, които имат добри оценки по английски език, математика, чужд език, история или география, ще получават специален сертификат. По този начин управляващите се надяват да стимулират децата да залягат повече над учебниците.

Цифрите, предоставени от Европейската комисия, показват и броя на изучаваните езици от децата в държавите-членки на ЕС.

Според ЕК един ученик в Европа научава около един език и половина. Британските деца се оказват на дъното на класацията, следвани от унгарчетата и ирландчетата.

В тези страни децата научават най-много един език. Най-ученолюбиви са хлапетата в Люксембург, Финландия и Исландия – те научават повече от два езика. Пред Великобритания се класират Франция, Германия, Италия и Испания.

Водещи

Най-четени