Учен: извънземните не са ни завладели, защото не са достатъчно умни 17.09 | 13:30

Ето какво казва по въпроса скалата на Кардашев

От iNews.bg

Човечеството може да спи спокойно, извънземните няма да ни завладеят в обозримо бъдеще, защото тяхната цивилизация няма да е толкова напреднала, твърди Майкъл Гарет от холандския Институт по радиоастрономия, цитиран от в. Daily Mirror.

Фантастите от години ни подготвят за инвазия на супер развити извънземни. Те щели да бъдат толкова интелигентни, че в сравнение с тях хората щели да изглеждат като примитивни маймуни. Но според Гарет, въображаемите пришълци едва ли ще са толкова интелигентни и нашествието им няма да се състои.

Скалата на руския учен Николай Кардашев за измерване развитието на цивилизациите се състои от три степени. Човешката не е достигнала нито първата, да не говорим за втората и третата фаза на супереволюцията.

При първата степен цивилизацията използва цялата енергия на своята планета, при втората - цялата енергия на своята звезда, а при третата - цялата енергия на своята галактика.

Учените потърсиха свръхразвити извънземни от третия вид в близките на Млечния път галактики, но не откриха ни най-малка следа от тях. Специалистите изследваха няколко стотици от тях. Суперцивилизациите би трябвало да отделят голямо количество отпадъчна топлина заради използваната енергия.

"Така че свръхумна цивилизация от третия вид не се среща в нашето кътче от Вселената", уверен е проф. Гарет. Сега той съсредоточава усилията си в търсенето на извънземен разум от втори вид по скалата на Кардашев. Тези цивилизации би трябвало да са по-малко развити, тъй като впрягат цялата енергия единствено на собствената си звезда. Те биха превъзхождали земната и може да са по-често срещани. Но и от тях засега няма диря.

Човешката цивилизация не е изпълнила още 1-та степен от скалата на Кардашев - усвояването на цялата енергия на планетата. Това може би ще се случи след век или два, когато хората овладеят ядрения синтез и впрегнат ефективно всички възобновяеми източници. 

Водещи

Най-четени