Учени доказаха, че мъжете са по-нарцистични от жените 06.03 | 18:00

Господата са по-склонни от дамите да настояват за някои привилегии

От iNews.bg

Мъжете са по-склонни към нарцисизъм в сравнение с жените, сочат резултатите от проучване, цитирани от AFP. То анализирало заключенията от 355 изследвания, обхванали над 470 000 участници, през последните три десетилетия. Проучването фокусирало вниманието върху три черти на нарцисизма - желание за власт, ексхибиционизъм и схващането, че всичко ви се полага.

"Нарцисизмът е свързан с неспособност да се поддържат продължителни контакти с други хора, агресивност и неетично поведение", заяви ръководителката на изследването Емили Грихалва от университета в Бъфало, щата Ню Йорк.

"Същевременно нарцисизмът допринася за стимулиране на себеуважението, за емоционална стабилност и за изявяване на лидерски качества. Изследвайки различията между мъжете и жените, що се отнася до нарцисизма, ще може да се установи разликата между двата пола, когато става въпрос за достъпа до отговорни постове".

Учените констатирали, че най-голямото различие е свързано с виждането, че всичко ви се полага. Оказало се, че мъжете са по-склонни от жените да настояват за някои привилегии. Второто голямо различие е свързано с желанието за власт и доминиране. В сравнение с жените мъжете показват по-голяма увереност в себе си и по-голямо желание за власт, отбелязват учените.

За сметка на това не е открито различие, що се отнася до склонността към ексхибиционизъм. Това означава, че мъжете и жените са еднакво суетни. И мъжете, и жените имат нужда да бъдат харесвани, а чувството на състрадание им е чуждо в еднаква степен.

 

Водещи

Най-четени