Учени откриха как ще настъпи краят на света 17.07 | 15:37

Три са начините, по които може да загине нашият свят

От iNews.bg

Краят на света може да настъпи по три причини: изригване на супервулкан, слънчевата активност и сблъсък с астероид. Това са най-реалистичните сценарии за гибелта на човечешката цивилизация, според група изследователи от САЩ, представени в списание Science и цитирани от БГНЕС.

Според първия сценарий – изригване на супервулкан, в резултат континентите ще се покрият с еднометров слой пепел, сградите ще се разрушат, ще се запушат водопроводите, ще загинат селскостопанските култури. Втората версия за смъртта на населението на света е свързана със слънчевата активност.

Човечеството може да е застрашено от мощен поток високоенергийни частици, наречен коронално изхвърляне на маса от Слънцето. Учените отбелязват, че това астрономическо явление може да потопи в тъмнината цели континенти, предизвиквайки масово прекъсване на електрозахранването.

Третият сценарий – сблъсък с астероид, също представлява значителна опасност. Според изчисленията, падането на Земята на космическо тяло с диаметър от един километър, би предизвикало облаци прах, които ще лишат планета от слънчева светлина в продължение на няколко месеца. Жертвите на всички тези бедствия могат да бъдат сведени до минимум, ако своевременно се предприемат необходимите мерки, посочват учените.

Водещи

Най-четени