Учените разбраха как животните предусещат земетресения 05.12 | 16:56

Те засичат химически промени на повърхността на водни басейни преди труса

От Олга Андреева

Нерядко на животните се приписват "гадателски" способности заради факта, че предусещат наближаващо земетресение. Учени установиха, че, естествено, не става дума за способност на животните да виждат в бъдещето, а за способност да усещат химическите промени, които се случват на повърхността на водата в различни водоеми, малко преди земния трус.

За да се стигне до това заключение, учените наблюдавали група жаби, които напуснали езерото, в което живеели в района на Л'Акуила в Италия, няколко дни преди да се случи разрушителното земетресение от 6 април 2009 г., съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Според екипа учени, начело с Фридман Фройд от НАСА, публикували проучването си в международно списание за околна среда и обществено здраве, наблюдението на поведението на животните трябва официално да се включи като част от методите за предвиждане на земетресения.

Според учените при силно тектонично налягане, точно преди земетресение, скалите в земната кора освобождават заредени частици, които реагират при контакт с вода, което води до серия от химически промени.

Животните, които живеят във вода или в близост до нея, са много чувствителни към тези промени и ги засичат, което на практика ги предупреждава да бягат от въпросното място, преди да се е случило самото земетресение.

В историята такива случаи не са малко и са свързани не само с жаби, но и с други животни – влечуги, земноводни, риби.

Например при земетресението в Китай от 1975 г. цял месец преди труса жителите на град Хайченг забелязали, че змиите, въпреки че били в зимен сън, започнали сами да излизат от дупките си и да бягат, въпреки минусовите температури, с което рискуват живота си, предвид че са студенокръвни животни.

През 2009 г. пък жителите на Сан Диего видели по брега да излизат десетки калмари, които по принцип живеят на голяма дълбочина (200-600 метра), само няколко часа преди да удари силно земетресение. 

Водещи

Най-четени