Филипинската централна банка пак се изложи 21.12 | 11:20

Новоемитирани банкноти възмутиха географи и орнитолози

От Нели Минчева

Пълна с грешки карта на Филипините и папагал в нетипични цветове – новите банкноти, емитирани от централната банка в страната, изненадват, но според финансовата институция неточностите се дължат на свободата на артистичното изразяване.

На едната страна на новата банкнота от 500 песо (8,60 евро) е изобразен папагал в синьо-зелена окраска на перушината и с жълта човка. Птицата е много характерна за Филипините и е рядък вид, но всъщност човката й е червена, а оперението жълто-зелено.

От другата страна пък е нарисувана карта на страната, в която редица географски обекти не са по местата си.

"Направили са голяма глупост с папагала", казва пред АФП Джон Виласпър, който е картограф и едновременно с това член на орнитоложка асоциация във Филипините. Той освен това дава за пример географски обекти, които са изместени с 400 км на изобразената карта, докато други напълно липсвали там.

От централната банка признават грешките, но смятат, че поради ограниченото пространство (размерът на банкнотата) художниците е трябвало да си позволят някои по-свободни решения.

"Приемаме конструктивните критики и ще ги имаме предвид занапред", посочват от финансовата институция.

През 2005 г. тя изтегли новоемитирани банкноти, върху които беше погрешно изписано името на тогавашния президент Глория Аройо, припомня АФП.

Водещи

Най-четени