Филм пресъздава полета на Гагарин 26.03 | 18:18

Премиерата на „FirstOrbit” ще е следващия месец в YouTube

От Елена Кирилова

Създадоха филм, който се опитва да покаже какво е видял Юрий Гагарин по време на историческия си полет около Земята през 1961 г., съобщава BBC.

Премиерата на филма "FirstOrbit” ще бъде следващия месец в YouTube в чест на 50 години от постижението на космонавта. Освен това той ще бъде пуснат за свободно сваляне.

До момента не е правен филм, който да показва това, което е видял Гагарин от капсулата Восток, съществува обаче аудио запис на думите му.

"Когато се съчетаят снимките на това, което действително може да се види с вълнението в гласа му, се получава нещо невероятно", споделя режисьорът и историк на Космоса д-р Крис Райли.

Юрий Гагарин стана първият човек полетял в космоса на знаменателната дата 12 април 1961 г.

Неговото 108-минутно пътешествие около Земята го отведе над Съветския съюз, Тихия океан, над пролива на Магелан в Южна Америка и Африка, преди да се върне отново на Земята.

Гледката на Земята по същия този маршрут сега е заснета от Международната космическа станция. Снимките, записани от орбитална платформа, все пак не може да са абсолютно еднакви с това, което е видял Гагарин.

Но екипът, създател на проекта, се надява, че последователността на записа ще даде на зрителя усещането, което е изпитал първият космонавт.

"Моята уговорка беше, че трябва да снимаме по същото време на деня, така че ъгълът, под който падат лъчите на слънцето, да е същият при който е гледал Гагарин", обяснява д-р Райли. Такъв шанс има веднъж на всеки шест седмици.

Режисьор на снимките в проекта е Паоло Несполи, астронавт от Европейската космическа агенция, който в момента живее в космическата станция. Той е запален фотограф и е направил не малко снимки на Земята от Космоса.

Най-четени