Франция търси младо семейство да стопанисва самотен остров (СНИМКИ/ВИДЕО) 01.10 | 17:43

Властите рекламират фермата в Кемене, но условията все пак са трудни

От iNews.bg

Френските власти търсят желаещи да се заселят на остров край бреговете на Бретан. Младото семейство, което досега е живяло на парчето суша в морето, иска да го напусне, съобщават местни и британски медии, цитирани от Дарик.

Островът с площ от 0,3 кв. м е част от архипелага Молен. До преди 25 години той имал постоянни обитатели, които се грижели за фермата, която създали. Но го напуснали и се преместили.

Властите решили да купят парчето земя и да го рекламират, за да привлекат двойка, която да живее там и да създаде успешен бизнес.

Така през 2007 г. на остров Кемене пристига младото семейство Давид и Суазик Кюизиние, които разработили стопанството. Животът на самотния остров, макар и да предлага очарование и да звучи романтично, изисква тежък труд в нелеки условия. Домакинството разчита за производството на ток на вятърна турбина и слънчеви панели, за водните запаси – на дъжд, а във фермата има единствено суха компостна тоалетна.

За десетилетието, прекарано на Кемене, семейство Кюизиние са създали успешен бизнес, който ще предадат на следващите обитатели на острова. Те отглеждат картофи, които продават на съседния остров и онлайн. Освен това се грижат за овце и събират водорасли. Семейството приема и туристи шест месеца в годината.

Двойката е категорична, че не желае да бъде възприемана като съвременния френски вариант на Робинзон Крузо. Те виждат сушата от острова, срещат се хора от архипелага, приемат и гости. Домакинството разполага и с интернет. Имаме всички модерни електронни джаджи, включително електрическо бъги, с което обикаляме острова, казват Давид и Суазик пред Би Би Си.

"Доказахме, че е възможно да водиш нормален, съвременен живот, като потребяваш само това, което ти дава природата", допълва съпругът. Той не скрива гордостта си, че са развили успешен бизнес и са гледали децата си на малкия остров.

Сега двамата искат да напуснат Кемене, за да бъдат децата им близо до училище.

След като вече изтече крайният срок за набиране на желаещи, френските власти имат 20 "сериозни" кандидати, които искат да се настанят на острова. Изборът на следващите обитатели на Камене ще се осъществи до седмици и те ще се заселят на острова догодина.

Водещи

Най-четени