Футболната топка като съвършен математически модел (ВИДЕО) 23.06 | 12:40

Ето как се получава идеалната сфера на Brazuca

От Антония Михайлова

Френският математик Александър Моати изучил внимателно топката Brazuca, с която играят футболистите на Мондиал 2014, и стигнал до извода, че тя представлява съвършен математически модел.

Топката се явява своеобразно въплъщение на теоремата на Погорелов (1970 г.) и разширение на теоремата на Коши (1813 г.), пише математикът в блога си. Той подробно разглежда конструкцията на топката, която, за разлика от предишното световно първенство, е построена не на основата на двадесетоъгълник, както обикновено, а на основата на обикновен куб на Платон.

Кубът има шест страни, всяка с четири върха. За създаването на топката границите на куба са деформирани в четирилистници с две зелени, две сини и две оранжеви страни. Те са поставени така, че са формирали разноцветни сферични ъгли на 120 градуса, образувайки идеална сфера.

Според учения топката демонстрира хитра математическа идея – колкото по-силно е деформирана простата, но правилна фигура, толкова по-идеална сфера се получава.

Формулата на топката се описва с изящни уравнения с използването на фрактали. Разбира се, именно топката, създадена за Световното през 1970 г., е послужила на руския математик Погорелов като основа за неговата теорема.

Вижте как се произвежда Brazuca:

Водещи

Най-четени