Цинизмът яде от заплатата, изясниха психолози 29.05 | 19:04

Добродушните и доверчиви хора пък заработват повече

От Антония Михайлова

Циничното отношение към околните в дългосрочна перспектива води да спадане на доходите на човека, твърдят немски психолози. Изследване на тази тема е представено в сп. Journal of Personality and Social Psychology.

Хипотезата си учените проверили върху няколко масива данни. В първите два циничността (нейното ниво се оценявало по специален въпросник) се оказала свързана с по-ниското ниво на доходи у американците. Третият (национална извадка на Германия, 16 000 запитани) установил, че добродушните и доверчиви хора заработват средно с 300 долара повече месечно, отколкото по-циничните респонденти. Накрая психолозите обхванали данните от 41 страни в опит да разберат какви социокултурни фактори влияят на тази зависимост.

"В някои страни циниците заработват не по-малко от техните съотечественици. Става дума за общества, където силните цинични настроения не са редки и не се поощряват случаите на алтруизъм (например благотворителност) и е разпространено антиобществено поведение. С други думи, има страни, където циничното отношение към хората може да бъде оправдано", обяснява водещият автор на статията Олга Ставрова от университета в Кьолн.

Цинизмът не позволява на хората да заработват много пари, по-скоро защото циниците са склонни да не се доверяват на хората и затова пропускат възможността да получат помощ от близки.

Те са свикнали да подозират лошо в действията на другите, отказват да участват в колективни действия и да търсят помощ в сложни ситуации – всичко това с времето удря по тяхното финансово благополучие, твърди Ставрова. Освен това циниците могат да изразходват прекалено много ресурси за самозащита и "прикриване на тила" – в ущърб на собствения си професионален ръст, допълва Lenta.ru.

Водещи

Най-четени