Червеи обитават земните недра 03.06 | 11:30

Halicephalobus mephisto обитава скали, разположени на километри под земната повърхност

От Георги Георгиев

На три километра в земните недра дълбочинната биосфера е един до голяма степен неизследван свят. До момента тази значителна по размерите си среда е била възприемана единствено като дом на едноклетъчни организми.

Учените смятаха, че заради ограниченията, които налагат високите температури и бедната на хранителни вещества и кислород среда, по-сложни многоклетъчни организми не могат да оцеляват.

Скорошно откритие, направено в дълбоките мини на Южна Африка, обаче опроверга тази теза. В богатите на вода скални маси учените открили вид кръгли червеи, които чудесно се справяли с живота в екстремните условия, пише списание Nature.

Новият вид "адски" червей, наречен сполучливо Halicephalobus mephisto, оцелява чудесно при високите за кръглите червеи температури от 37ºC на дълбочина от 1,3 км под повърхността. За храна червеят използва бактериите, живеещи на тези дълбочини и така се явява своеобразен връх на хранителната верига.

За да изключат възможността червеите да са пренесени от по-плитки места по време на минните дейности, учените анализирали с въглерод 14 водни проби в скалите, които червеите обитават. Анализът показал, че водата в шуплите е на възраст между 3 и 12 хиляди години.

Данните на учените сочат, че тези червеи могат да живеят и на други места с подходящи условия и че вероятно те играят важна роля в хранителната верига, като контролират гъстотата на микробиологичната популация.

Откритието разширява познанията ни за подземната биосфера и доказва, че дълбочинните екосистеми са по-сложни отколкото се е приемало до момента.

Присъствието на многоклетъчни организми на тези дълбочини ще бъде от помощ и при създаването на методи за търсене на подземен живот на други планети от Слънчевата система, смятат учените.

Водещи

Най-четени