Чиновник си призна: 14 години работих нищо, а взимах заплата. Адио! 12.04 | 20:07

Германски общински служител направи шокиращото признание на пенсиониране

От Диана Цветкова

Германски общински служител направи шокиращо признание – през последните 14 години не е свършил нищо на работното си място, но пък редовно си е взимал заплатата.

65-годишният мъж от гр. Менден изпратил благодарствен e-mail до 500 свои колеги в деня, в който се пенсионирал, а работното му място било закрито заради планирани съкращения.

В писмото той откровено заявил, че за този период е изкарал 750 хиляди евро, а не е свършил никаква работа.

"От 1998 г. насам аз присъствах, но не бях наистина там. Така че, ще бъда добре подготвен за пенсионирането. Адио!", написал бившия служител в мейла, който скоро "изтекъл" в местен вестник, съобщава The Telegraph.

Мъжът, чието име не се разкрива, е работил като геодезист в общинската служба на Менден от 1974 г. В писмото си той обвинява властите в създаването на неефективни, застъпващи се и дублиращи се структури и дори в назначаването на ненужен персонал. Служителят дава пример с наемането на външен инженер, който всъщност започнал да върши неговата работа.

"Разбира се, аз спечелих много от свободата, с която се сдобих", отбелязва саркастично той.

Освен всичко, екс чиновникът обвинява властите в Менден и че купували неефективни компютри и софтуер, но отказа да застане публично зад твърденията си.

"Не искам да коментирам повече. Този e-mail не беше предназначен за външни хора", лаконично отсича той, потърсен за коментар.

Кметът на Менден – Фолкер Флайге, заяви, че е почувствал "известна доза ярост", когато видял писмото, защото въпросният служител никога не се е оплакал от липсата на работа за 38-годишния си трудов стаж. Флайге признава, че няма как вече бившият служител да бъде санкциониран, но успокоява, че на мястото му няма да бъде назначен друг заради съкращения.

Признанието, че държавен служител е получавал заплата, без да върши нищо цели 14 години е срамно за Германия – страната, която най-настъпателно призовава членки на Еврозоната като Гърция и Испания за съкращения и строги мерки за икономии в обществения сектор, отбелязва The Telegraph.

Водещи

Най-четени