Шанел - агент на нацистите? 17.03 | 16:14

Световноизвестната дизайнерка може и да не е знаела, твърдят френски историци

От iNews.bg

Френската модна дизайнерка Коко Шанел е била регистрирана като агент на разузнаването на нацистка Германия, твърдят френски историци, след като анализираха разсекретени архиви на френските спецслужби по времето на Втората световна война. Според тях обаче е напълно възможно световноизвестната дизайнерка и да не знела за това. 

Сред документите се съдържат и такива от нацистката окупационна администрация, в които освен името на Шанел фигурират имената и на още много известни личности.

Според документ на френската Съпротива от ноември 1944 година, цииран от учените, Шанел е била "любовница и агент на барон Гюнтер фон Дринклаге” - през 1935 г.   аташе към германското посолство. Той е работил и като пропагандатор и за него има сериозни подозрения, че е бил таен агент.

В документи от немска страна, Шанел е описана като потенциален източник на информация, можела е да изпълнява задачи и да работи над тях.

Коко Шанел е била обвинена в колаборационизъм с нацистите и е арестувана след освобождението на Франция. Малко по-късно обаче е освободена.

Водещи

Най-четени