Ще носят уиски от Космоса 01.09 | 15:30

Престояло е там цели три години

От Беатрис Николoва

Шотландско уиски, изстреляно в космоса преди три години, ще се завърне на Земята следващата седмица, за да може експертите да установят как се развива букетът в условията на ниска гравитация, съобщи в. "Daily Mail".

Алкохолна фабрика е запазила мостра от същото малцово уиски. След като престоялото на Международната космическа станция се завърне на 12 септември, двете проби ще бъдат изследвани лабораторно в Хюстън. Учените ще ги сравнят, за да видят какви разлики са се появили.

"Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито. Екипът ни се надява да открие как се развива букетът в различна гравитационна среда. Това може да революционизира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея.", каза д-р Бил Лъмсден, който е част от екипа изпратил питието в Космоса, цитиран от БТА.

Алкохолът има своята космическа история. Преди Бъз Олдрин и Нийл Армстронг да се качат на лунния модул на 20 юли 1969 г., Олдрин вади нафора и малък контейнер с вино, взето от пресбитарианската църква край Хюстън за причастие. Говори се, че е разказвал, как течността се е завъртяла по стените на чашата.

Космонавтът Александър Лазутин е разказвал, че в космическата аптечка слагали коняк за "стимулиране на имунната система и тонизиране на организма". В началото на 70-те години на миналия век НАСА и експерти от Калифорнийския университет в Дейвис правят опити за разработване на вино за първата американска космическа станция Скайлаб. След различни тестове се спират на шерито като идеално за космоса заради силния вкус и стабилността му.

На Международната космическа станция е отглеждан ечемик, от който е произвеждана "космическа бира", продавана в Япония за около 19 щатски долара бутилката.

 

Водещи

Най-четени