Щурците трябва да поглезят партньорките си с вечеря, за да получат секс 20.05 | 14:22

Мъжките индивиди, които не сервират храна на дамата си, биват пренебрегвани

От Пламена Вълчева

Като става въпрос за свалки хората и щурците имат нещо общо. И при едните, и при другите е нужно старание що се отнася до грабване на вниманието на партньорките. Оказва се, че хубавата вечеря, като жест от мъжкия пол не остава незабелязана, както при хората, така и при женските щурци.

Екип от учени установи, че полските щурци глезят партньорките си с вечеря, за да получат повече секс, предава Daily Mail. 

Мексиканските полски щурци, които очакват женско внимание и любовни игри без да предложат обилно ястие преди това, няма да бъдат очаровани, когато женската им откаже. Те трябва да ги поласкаят с храна под формата на топче желe, за да имат успех сред женските индивиди. 

А тези мъжки екземпляри, които не се подложат на ритуала и се явят "с празни ръце", биват отбягвани и пренебрегвани от женските. Сърцето на тези самки минава през стомаха на този вид насекоми, познати като катидиди.

Смята се, че този ритуал по подаряване на храна на женските по време на размножителния период е честа практика в света на инсектите. Има две теории за това. Едната е, че по този начин самецът разсейва партньорката си, за да може да се чифтосва с нея за по-дълъг период от време. От друга страна нахранената женска е гаранция за по-здраво поколение.

Учените внимателно изучили любовните ритуали при 44 вида мексикански полеви щурци. Оказва се, че хранителните дарове целят предимно удължаване на половия акт и трансфера на сперматозоиди. Те предлагат на партньорките си големи топчета от желе, наречени сперматофилакси, които могат достигнат до една трета от телесната им маса.

 

Водещи

Най-четени