"Игра на тронове" в Империята на ацтеките 29.03 | 12:00

Геополитиката означавала много за икономиките на древните държави на Америка

От iNews.bg

Разкопки на склоновете на мексикански вулкан разкриха невероятно сложна геополитическа история на Ацтекската империя.

Учените успели да я разплетат благодарение на открити запаси "стратегическа суровина" – отломки от вулканичното стъкло обсидиан, става ясно от статия, публикувана в Journal of Archaeological Science.

"Всички открити от нас неща сочат, че геополитиката е значила много за икономиките на древните държави на Америка. Политическите позиции и политическите граници са влияли на всекидневния живот, дори на търговските потоци на такива стоки със "стратегическа важност" като обсидиана.

Някога популярната концепция за всесилна Ацтекска империя, съществуваща в Мезоамерика преди пристигането на Кортес, се оказала прекалено раздута. Регионът всъщност е бил изключително сложен откъм политика и култура", казва Джон Милхаузер от университета на Северна Каролина в Дърам (САЩ).

Милхаузер и колегите му провели разкопки в централната част на Мексико, на 120 км северно от Мексико, на територия, принадлежала някога на племена на тласкалците, главен противник на ацтекското владичество в Централна Америка.

Към началото на XVI век територията на Тласкала била заобиколена практически от всички страни от владенията на ацтеки или техни васали и между тласкалци и ацтеки периодично избухвали конфликти.

Откъде тласкалците са си набавяли обсидиан, който не се е намирал по техните земи, може да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени