"Нови хоризонти" направи цветна снимка на Плутон и Харон 15.04 | 11:54

През юли сондата ще се сближи на 12 500 км до планетата джудже

От iNews.bg

Междупланетната станция "Нови хоризонти" получи първите цветни снимки на планетата джудже Плутон и нейния спътник Харон. Снимката, получена на 9 април 2015 година от инструмента Ralph, показва системата в оттенъка на яркожълтото, съобщава ВВС.

В момента на получаването на изображението "Нови хоризонти" се е намирал на 115 млн. км от Плутон (това е приблизително равно на разстоянието от Слънцето до Венера) и на 5 млрд. км от Земята. Радиосигналът с данните от сондата са пътували 4,6 часа до нас.

По-рано "Нови хоризонти" получи черно-бели снимки на Плутон и Харон, а в НАСА направиха анимация от изображенията. След това станцията направи черно-бели снимки на Плутоновите спътници Никта и Хидра.

На 14 юли 2015 г. автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" трябва да се сближи на минимално разстояние към Плутон – 12 500 км. Очаква се основната част на мисията да продължи 16 месеца.

Основна задача на програмата е изучаването на планетите джуджета Плутон и Харон. Научните инструменти на станцията ще събират данни за възможното наличие на магнитосфера на Плутон, състава на атмосферата и строежа на неговата повърхност, както и взаимодействието му с Харон.

След системата на Плутон специалистите на НАСА възнамеряват да използват станцията за изучаване на Слънчевата система извън пределите на планетата джудже – пояса на Кайпер. Той е съставен от астероиди, образувани от лед – замръзнал метан, амоняк и вода. Планира се мисията "Нови хоризонти" да завърши работата си в средата на 20-те години.

Още новини от света на Космоса и науката можете да откриете в Мегавселена.

1494005

Водещи

Най-четени