''Союз'' се скачи с МКС въпреки лека авария 23.07 | 09:42

Руският космически кораб вече е в безопасност

От Ралица Илиева

Руският космически кораб "Союз ТМА-17М” с международен екипаж на борда се скачи към руския модул на Международната космическа станция.

От "Роскосмос” съобщиха, че корабът се е скачил с малкия изследователски модул "Рассвет” (разсъмване). Стиковането е преминало в автоматичен режим. Отварянето на преходните люкове се очаква в 07:25–07:55 часа българско време.

Лявата слънчева батерия на кораба не се отвори, но това не повлия върху процеса на стиковане. На МКС със "Союз” пристигнаха руснакът Олег Кононенко, японецът Кмия Юи и американецът Чел Линдгрен. И ако за Кононенко това е третото пътуване в космоса, то за Юи и Линдгрен то е първо.


Центърът за управление на полетите е поръчал на космонавтите на Международната космическа станция да снимат при стиковането кораба "Союз” с неотворилата се слънчева батерия. Снимките ще помогнат за установяването на причините за техническия проблем.

Това не е първият случай, когато след излизане на орбита панел на батерията на "Союз” отказва, припомня Блиц. През септември 2014 година панелът на кораба се отвори едва след стиковането с МКС.

Днешният старт бе първият пилотируем след аварията с товарния кораб "Прогресс М-27М” от 28 април. Заедно с това, изгубеният товарен космически кораб бе изведен в орбита от ракета друга модификация: "Союз 2.1а”. Пилотираният кораб с екипажа бе изстреля в космоса с вече доказалата се с времето "Союзе-ФГ”. Неуспешните стартове на космическите товарни кораби "Прогрес” и Dragon не предизвикаха страх у екипажа.

Водещи

Най-четени