Ако така се формират планети, то Слънчевата система е много специално място 08.05 | 17:46

Планетите от системата HL Tau избягват сблъсък заради специфични орбитални периоди

От iNews.bg

Според изследване на астрофизици наскоро публикувано изображение обозначава първия път, в който виждаме формирането на планетна система.

Екипът е воден от Даниел Тамайо от центъра за планетарни науки към университета в Торонто (U of T Scarborough) и Канадския институт за теоретична астрофизика.

Учените открили, че кръглите дупки в дискът от прах и газове, който се завихря около младата звезда HL Tau, наистина са резултат от формирането на планети, пише Sciencedaily.

"Снимката на HL Tau е първото изображение на началните позиции на планети по време на тяхното формиране. Това може да е голям скок напред в умението ни да разбираме как се създават планетите", казва Тамайо.

Изображението на HL Tau, направено през октомври 2014 от радиотелескопа АЛМА в пустинята Атакама в Чили, разбуни духовете в научните среди. Тези, които наблюдавали оригиналната снимка, твърдели, че най-вероятно точно планети са отговорни за издълбаните дупки, а други останали скептични.

За това как нашата Слънчева система може да се окаже уникално място, създадено за живот, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени