Възкресиха гласа на древна гигантска "птица на ужаса" 10.04 | 12:30

Фороракосите тероризирали бозайниците в Южна Америка преди 3,5 млн. години

От iNews.bg

Гигантските хищни птици фороракоси, тероризирали Южна Америка в доледниковия период, са притежавали невероятно нисък глас, напомнящ рев, а не писък на птици.

Международен екип палеонтолози възстановиха дълбокия рев и басовото ръмжене на нелетящите "птици на ужаса" с ръст 1,2 метра, вселявали страх в наземните бозайници в Южна Америка преди около 3,5 млн. години, става ясно от статия, публикувана в Journal of Vertebrate Paleontology.

След измирането на динозаврите на границата на мезозоя и неозоя върхът на хранителната пирамида доста дълго време бил заеман от големи наземни птици, които не умеели да летят.

От края на еоцена с времето ги изместили големи бозайници от рода на двутонни "свине терминатори" ентелодонти или четириметрови хиенодони.

Независимо от загубата на лидерство гигантските птици не измрели напълно, тяхната популация продължила да се съхранява в различни ъгълчета на Земята. Например гигантските хищни "птици на ужаса" фороракоси са съществували на територията на Южна Америка чак до началото на ледниковия период, а техните "братовчеди" в Мадагаскар и Нова Зеландия – моа и слонски птици – доживели до колонизирането на тези острови от аборигените и изчезнали чак през XVII–XVIII век.

Къде е открита древната "птица на ужаса" и как е възстановен нейният глас можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени