Гостенка от Космоса вместо тъмна енергия 07.03 | 15:05

Камера улови кометата Lovejoy в цялата ѝ красота

От iNews.bg

Камера, предназначена да търси тайнствената тъмна енергия, отговорна за ускореното разширение на Вселената, случайно засне кометата Lovejoy (C/2014 Q2).

На 27 декември 2014 година обективът на Dark Energy Camera "уловил" космическата гостенка в цялата ѝ красота.

В момента на заснемането "опашатата звезда" се намирала на 82 млн. км от Земята. За сравнение в моментите на максимално сближаване между Земята и Марс разстоянието е около 57 млн. км.

"Бяхме буквално поразени, когато изображението на кометата изплува на дисплеите на нашия диспечерски център – пишат членовете на екипа на Dark Energy Camera в своя блог, озаглавен Dark Energy Detectives. – Това ни напомня, че вглеждайки се в най-дълбоките ъгълчета на Вселената, ние пропускаме много интересни и красиви неща, които се намират буквално пред прага на собствения ни дом."

Кометата C/2014 Q2 е открита на 17 август 2014 г. от известния вече "ловец на комети" Тери Лавджой от Австралия.

Специалистът по информационни технологии е получил своята известност именно като "ловец" на комети – такива IT специалистът е открил вече пет.

Например негова комета през 2011 година сащиса целия свят, като премина през короната на Слънцето, където температурата е милиони градуси, и остана "жива" – тя загуби само опашката си, която след отдалечаване от светилото отново "порасна".

Още новини от света на науката и Космоса можете да откриете в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени