Идва най-кратката "кървава Луна" за 100 години (ВИДЕО) 04.04 | 10:50

Пълното лунно затъмнение на 4 април няма да се наблюдава от България

От iNews.bg

Лунното затъмнение на 4 април ще бъде най-краткото за последните 100 години. Само за 4 минути и 43 секунди Луната изцяло ще се потопи в сянката на Земята, но няма да изчезне, а ще се вижда на небето като тъмночервена топка.

Това красиво явление обаче няма да можем да наблюдаваме от България, тъй като по нашите географски ширини то ще започне към 11 часа, тоест при нас това е светлата част на денонощието. Затъмнението може да наблюдават жителите на Австралия, на островите в Тихия океан и източното крайбрежие на Америка.

Затъмнението ще премине през няколко фази – от частично до пълно и ще продължи от 9:01 до 14:59 UT (световно време), пълното затъмнение ще продължи от 11:57:54 до 12:02:37 UT (около 15 часа българско време), съобщава НАСА.

За тези, които много искат да го наблюдават, но няма да могат да го сторят на живо, е организирана пряка транслация, осигурена от Marshall Space Flight Center на НАСА и от американската обсерватория Slooh.

Останалите нека не се отчайват – на 28 септември тази година и от България ще могат да станат свидетели на покриването на Луната от земната сянка. Явлението тогава ще е съпроводено и от Суперлуние.

Още новини от света на науката и Космоса можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени