Киберархеолози спасяват унищожените от "Ислямска държава" паметници 19.05 | 20:30

Доброволци възстановяват в 3D изображения погубеното културно наследство

От iNews.bg

Европейски "киберархеолози" започнаха пресъздаването на разрушените от джихадистите на "Ислямска държава" културни ценности – събират всички достъпни цифрови снимки и на тяхна основа строят подробни триизмерни модели на паметниците, съобщава Мегавселена, като цитира ВВС.

В средата на февруари 2015 г., когато в интернет попаднаха кадри с разрушените паметници в Мосул и Ниневия, инженерите аспиранти Чанс Каунур (Chance Coughenour) и Матю Винсент (Matthew Vincent) решили да ги пресъздадат с помощта на изпратени от доброволци снимки и фотограметрия.

С този термин в съвременната индустрия се обозначава културното наследство на техниката, в която двуизмерните снимки се превръщат в триизмерни с помощта на специална програма.

Така Каунур и Винсент стартирали "Проект Мосул" (Project Mosul). Всеки, който преди е посещавал разрушените паметници и музеи, може да изпраща снимки там. Досега учените са получили повече от 700 снимки, с които девет доброволци пресъздали 15 паметници в 3D.

За да се увеличи максимално запасът от снимки (а с тях – и качеството на триизмерните модели), учените взели и видеозаписите, направени от "Ислямска държава". Макар и моделите да отстъпват в научна ценност на разработките, създадени със специално калибровани камери и лазерно сканирани, те ще помогнат на хората да видят какво е представлявал всеки артефакт. За жалост поради загубата на оригиналите учените никога няма да могат да разберат колко точни са техните копия.

Но дори в сегашната ситуация Винсент планира да не спира на цифровите копия и да премине към физическо възстановяване на загубените произведения на изкуството с помощта на 3D печат.

"Военните конфликти и природните катастрофи правят културното наследство изключително крехко. Съхраняването му във физическата реалност може да стане благодарение на цифрови сурогати", отбелязва ученият.

През май "Ислямска държава" стигна до античния град Палмира в Сирия, който служи като спирка за керваните, пресичащи Сирийската пустиня. Руините на Палмира са признати от ЮНЕСКО за паметници на Световното наследство.

В края на февруари т.г. групировката качи видео, на което джихадистите с чукове разрушават колекция от статуи и скулптури. Възрастта на артефактите е няколко хиляди години.

На 23 февруари стана известно, че ислямистите са взривили централната библиотека на град Мосул, унищожавайки 10 000 книги.

Водещи

Най-четени