Проблеми по време на затъмнението очакват енергетиците 19.03 | 14:10

Най-пострадала може да се окаже Германия

От iNews.bg

Пълното слънчево затъмнение, което се очаква в петък, 20 март, може да предизвика сериозни проблеми в енергоснабдяването поради неработещи слънчеви панели и електроцентрали, алармира официалната асоциация на системните оператори на Европа (ENTSO-E).

Както се отбелязва в съобщението на организацията, "рискът от инциденти не може да се изключи напълно. Слънчеви затъмнения е имало и преди, но благодарение на нарастването на броя на слънчевите централи шансовете за възникване на неприятни ситуации може да са опасно високи, ако не вземем контрамерки".

Според специалистите на ENTSO-E спадът в производството на електроенергия може да достигне 34 мегавата, ако сутринта в петък е особено слънчево, което е еквивалентно на изключването на 80 обикновени ТЕЦ-а със средни размери. Както отбелязва организацията, всички системни оператори вече са приложили редица усилия, за да минимизират шансовете за поява на различни инциденти.

Работата над плановете по борба със затъмненията, както отбелязва генералният секретар на ENTSO-E Константин Сташус, са провеждани през цялата минала година.

Ако все пак възникнат проблеми, то най-много от тях ще пострада Германия, където слънчевите електроцентрали изработват около 40 000 мегавата електроенергия, или около 18% от общото енергопотребление на страната. Две други вероятни жертви на затъмнението може да станат Испания и Франция, чиито слънчеви панели изработват по няколко хиляди мегавата.

Поредното пълно слънчево затъмнение може да се наблюдава на Земята на 20 март, петък, като в Европа то ще се вижда като частично. Това затъмнение е необичайно, тъй като ще може да се наблюдава дори на Северния полюс. В същото време само жителите на Фарьорските острови и архипелага Шпицберген ще видят пълното покриване на слънчевия диск.

Подробности за слънчевото затъмнение и как ще се наблюдава то от България можете да научите тук.

Най-четени