Социалният свят на бозоните 30.04 | 11:04

Някои елементарни частици, изглежда, са много общителни

От iNews.bg

Изучаването на поведението на бозоните дало възможност на учените от мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" да стигнат до извода, че към елементарните частици е приложима теорията на игрите.

Статията на учените е публикувана в Nature Communications, а информацията за изследването на сайта на университета е озаглавена "Социалният свят на бозоните".

Действително бозоните (все пак да отбележим, че не става дума за прочутия бозон на Хигс, а за цял разряд елементарни частици), изглежда, наистина са много "общителни".

Във всеки случай, за разлика от други елементарни частици – фермионите, – бозоните предпочитат да се събират в групи. Освен това при охлаждане на температурата почти до абсолютната нула те се превръщат в нещо като "суперчастица", която се нарича кондензат на Бозе–Айнщайн, тъй като именно тези двама учени предсказали теоретично нейното съществуване още през 20-те години на миналия век, дълго преди кондензатът да бъде открит през 90-те.

Наскоро станало ясно, че бозоните могат да създават разнообразни кондензати. За това е необходимо те да съставят открита система, където постоянно, например с лазер, да постъпва енергия, а обединилите се бозони след това да изхвърлят енергията навън.

Защо тези частици се държат така? Именно на този въпрос се опитали да отговорят мюнхенските физици начело с Ервин Фрай (Erwin Frey). Според тях формирането на многобройни групи бозони се подчинява на принципите на математическата теория на игрите, която е приложима към най-различни групи.

Но обикновено става дума за това, по какъв начин едни или други членове на групата вземат решения. Един от най-разпространените варианти се свежда до това, че отначало вариантите на поведение са много, ситуацията е близка до хаос, но след това побеждават няколко най-добри варианта и всички участници от групата избират един от тях.

По такъв начин в групата се установява определен порядък. Един от участниците в изследването е илюстрирал такъв вариант на поведение с примера на кръглата маса, където първо се изказват много различни мнения, а след това остават само няколко най-интересни, към които се присъединяват всички присъстващи.

Но в кръглите маси обикновено вземат участие мислещи същества. Оказва се обаче, че бозоните се държат по същия начин. Отначало всеки бозон живее свой собствен живот. След това, когато енергията ту постъпва в системата, ту излиза от нея, бозоните започват да се обединяват в определени групи, които се държат различно. Неудачно формираните групи изчезват, а се съхраняват тези, които се обединяват по най-оптимален начин.

Засега учените не са наясно какво може да е практическото използване на тяхното откритие, но са сигурни, че пред тях се разкрива перспектива за изясняване на нови особености от поведението на елементарните частици – а такова знание може да послужи в най-различни сфери от науката и техниката, пише Мегавселена.

Водещи

Най-четени