Стълбовете на сътворението – Стълбовете на разрушението в 3D 30.04 | 19:23

Прочутото образувание в мъглявината Орел разкрива неочаквани неща

От iNews.bg

Астрономите получиха първото пълно триизмерно изображение на прочутите Стълбове на сътворението – част от мъглявината Орел (Месие 16). Изображението е получено благодарение на приемника MUSE на Много големия телескоп на ESO (VLT).

Новите наблюдения дават картина на разпределението на праховите "колони" в пространството и показват много нови детайли, включително незабелязан преди джет, изхвърлян от млада звезда.

Интензивното лъчение и мощният звезден вятър от ярките звезди в купа постепенно са формирали праховата структура Стълбовете на сътворението. Тези фактори ще доведат до пълното ѝ изпарение в близките три милиона години.

Полученото преди двадесет години прочуто изображение на Стълбовете на сътворението от телескопа "Хъбъл" веднага станало едно от най-известните и запомнящи се космически снимки. Тези газово-прахови облаци с дължина няколко светлинни години привличат вниманието на специалистите и интереса на непрофесионалните зрители.

Според новото изследване по-добре е този легендарен обект да се нарича "Стълбовете на разрушението". Каква е причината, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени