Чакат ни две пълни лунни затъмнения, но ще наблюдаваме само едното 27.03 | 18:05

Красивото зрелище на 28 септември ще е свързано със Суперлуние

От iNews.bg

Две лунни затъмнения ще има тази година. На 4 април потапянето на Луната в земната сянка ще бъде видно в Западното полукълбо, а на 28 септември – в Източното.

Второто затъмнение ще може да се наблюдава в часовете малко преди разсъмване – 3:47 часа българско време, пише ТАСС.

"На 4 април лунното затъмнение ще може да се вижда в западната част на Северна и Южна Америка, на тихоокеанските острови, в Австралия и Нова Зеландия. Луната ще се потопи в земната сянка и ще придобие кървав оттенък за осем минути.

Пълното затъмнение на 28 септември ще бъде по-продължително – 1 час и 13 минути. То ще се вижда в Европа, в Западна Азия, Африка, Гренландия, Северна и Южна Америка", отбелязва Николай Железнов от Института по приложна астрономия на Руската академия на науките.

Красотата на зрелището ще бъде подсилена от още един факт – предната вечер ще наблюдаваме Суперлуние. Пълнолунието ще съвпадне с преминаването на Луната до най-близката до Земята точка – перигей, на разстояние 356 876 км.

Земната атмосфера като лупа

Лунно затъмнение настъпва, когато Земята се окаже между Слънцето и Луната на една линия. Луната в това време не изчезва от погледа.

"Светлината на Луната в този момент не идва директно от Слънцето. Земният спътник се осветява от земната атмосфера, която играе ролята на лупа", отбелязва ученият. Цветът на Луната по време на затъмнение може да е различен – от кафяво до кървавочервено.

"Това зависи от състоянието на горните слоеве на атмосферата, върху които влияят множество фактори, включително слънчевата активност в дадения момент", добавя Железнов.

Често лунните затъмнения се съпровождат от слънчеви и обратно. През 2015 година вече наблюдавахме едно слънчево затъмнение на 20 март, следващото ще бъде на 13 септември, а лунните затъмнения настъпват две седмици след всяко от тях. Това се обяснява от астрономите с бързото движение на Луната около Земята.

Когато Земята и Слънцето се разположат на една линия, Луната успява да изпревари Земята, озовавайки се както от едната, така и от другата страна. Понякога първо се случва слънчевото затъмнение, друг път е обратното.

Пикът на лунното затъмнение на 4 април ще бъде в 13:56 часа българско време, което автоматично означава, че няма да можем да го наблюдаваме от нашата страна. Луната ще остане в земната сянка по четири минути преди и след този момент.

Останалите интересни космически зрелища до края на годината можете да научите тук.

Най-четени